de setembre 19, 2011

Canvi importantíssim a Facebook

M'ha sorprès molt la poca repercussió que ha tingut un dels canvis més importants a Facebook en els últims temps;
la informació que es pot veure a partir del 15 de Setembre sobre el número de vegades que un contingut ha estat compartit i, depenent de la configuració de l'usuari personal, qui ho ha fet.

Des d'un punt de vista professional, aquest canvi és espectacular!

Atenció al que permet:
- Tenir molta més idea de quin tipus de material és més susceptible a ser compartit.  Exemple real: La pàgina de fans del FC Barcelona publica diferents fotos del partit anterior. A partir d'ara poden saber quines fotos són les més compartides, per tant, les que són més "virals" (perdó per la paraula). De fet, n'hi ha que no s'han compartit cap vegada i algunes han tingut molt èxit.
- En moltes ocasions es poden veure els comentaris que posa la gent al seu propi mur acompanyant la foto/vídeo etc. Aquesta informació és súper valuosa!
- En moltes ocasions es pot saber el número d'amics de la gent que ho ha compartit. Per tant, dóna una idea teòrica de l'efecte viralitzador
- Es poden identificar "brand ambasadors" més fàcilment. (depenent de configuració personal clar)
- En moltes ocasions es poden veure els comentaris dels amics de qui ho ha compartit.
- Els informes professionals poden ser molt més exhaustius i qualitatius.

Sorprenent:
- Una cosa que m'ha sorprès és que no només els administradors de les pàgines poden veure això, si no que tothom ho pot veure.
____

Curiosament se li va donar molta més importància al nou botó de subscripcions per perfils i pàgines, un canvi que no aporta gaire i de fet, la majoria de gent que va fer RTs i comentaris, no tenen ni p* idea del què vol dir i a més, no ho faran servir.

Update 18:00
M'he oblidat de dir abans que també es poden veure els "shares" als perfils personals. No només a les pàgines.

2 comentaris:

jrosell ha dit...

La incorporació de les dades de comparticions pot donar informació interesant, però que de fet Google+ o Yahoo ja estan donant. No és cap canvi estructural de facebook.
Filosificament el canvi d'amistats a suscriptors és important. La limitació de 5000 amistats ara té sentit si hi ha suscriptors.

Carles Roca-Font ha dit...

Hola Jordi,
Gràcies pel comentari
Jo penso que des d'un punt de vista professional no hi ha color. El tema de les comparticions no només passarà a ser un KPI imprescindible a qualsevol informe si no que a més, donarà molta informació que fins ara era dificilíssima d'aconseguir. (Tenint en compte que encara hi ha un percentatge elevat d'usuaris que tenen els seus murs oberts. )
Referent a G+, sí, dóna la info dels +1 i està molt bé però la repercussió d'aquesta plataforma no és és encara prou important en percentatge.
De Yahoo no se què vols dir, aquí m'he perdut.
Amb el botó de subscripcions haurem d'esperar a veure si "qualla", la meva aposta és que no ho farà. Només ho faran servir alguns heavy users que sàpiguen de què va el tema i segur que els anirà bé, però la gran massa de gent no en farà cas ni se n'adonarà que existeix aquesta opció. Potser m'equivoco, el temps ho dirà.