de juliol 08, 2011

La #mujerdepalencia & Topsy Analytics. Anàlisi

Els lectors del bloc sabeu que sóc un brand ambassador de Topsy
I like! I like!
Recentment han tret l'eina d'Analytics. Pinta bé!

Vaig a provar-la amb l'increïble cas de la dona de Palència que va patir un mareig a casa seva.
Es poden posar fins a tres cerques i després proporciona una gràfica comparativa en el temps i també tots els tweets per ordre de volum, influenciadors, hora del pic, velocitat etc...
Una molt bona eina.

Hi veig un problema, normalment els horaris de les gràfiques són dels d'Estats Units però enlloc posa quin, per tant, no puc saber amb exactitud a quines hores GMT+1 corresponen. Potser estan en GMT+1, podria ser perquè el pic del gràfic és a les 11 de la nit. Els enviaré un email.

He posat tres paraules de cerca per veure com s'han comportat en el temps; el hashtag #mujerdepalencia, palencia i mareo.

Hem de tenir en compte que el sistema busca totes les cerques mundials d'aquestes paraules, per això volia veure en quina mesura aquesta notícia ha influenciat a la ciutat de Palència.

Es pot observar que molt. Les paraules "Palencia" i "mareo" van pràcticament juntes, això vol dir que són tweets relacionats amb aquesta notícia en concret.

Aquí veiem que Palència no és una ciutat molt coneguda mediàticament parlant. De fet, la paraula "palencia" no ha d'anar necessàriament lligada a la ciutat castellana, també pot ser un cognom o qualsevol altre topònim del món.

Si aquesta notícia hagués sorgit en algun lloc més mediàtic, o si hi hagués algun tipus del que s'anomena "soroll" (altres usos de la paraula completament no-relacionats), veuríem que les línies blava i vermella no anirien tan a la par. També es podria donar el cas que en aquell moment determinat hi hagués un futbolista de Colòmbia, per exemple, que hagués fet un gol a la Copa Amèrica i que casualment, es digués "Marea". Aquestes coses s'han de tenir en compte en l'anàlisi dels resultats.
En tot cas, en aquest estudi, diria que el soroll és pràcticament nul.

S'observa que l'aparició (o millor dit proliferació) del hashtag es produeix hores més tard de l'inici de la propagació de la notícia. Llavors, el lloc geogràfic, línia blava, pateix una lleugera baixada en comparació a la línia vermella, ja que "Palència" ja està al hashtag, per tant, els tweets ja no mencionen tant com abans el lloc.