de gener 10, 2011

Quan els mitjans ajuden a viralitzar les idees d'un assassí

Vaig seguir la notícia de la recent atemptat de Tucson, Arizona via Twitter i altres mitjans digitals en temps real.

Minut a minut vaig comprovar amb altres twitaires que la congressista Giffords era donada per morta i vaig anar seguint les diferents xifres de morts i de ferits, distants depenent de la font.

La coneguda rapidesa d'actualització de la Wikipedia va ser remarcada en un tweet de @arnaublog. Al cap de pocs minuts la pàgina que parla d'ella ja explicava que havia mort en un atemptat. Ho van corregir quan es va saber que encara era viva.

Quan va sortir el nom de l'assassí, confesso que el vaig googlejar perquè sabia que era un noi jove i volia comprovar la seva presència en xarxes socials.
La seva pàgina de MySpace i la de Facebook van ser eliminades rapidíssimament.

L'assassí de Tucson, un noi de 22 anys, té un canal de Youtube (no posaré l'enllaç) on explica les seves idees "revolucionàries". No entraré a analitzar ben bé el que diu perquè no és aquest l'objectiu del meu apunt.

Hi ha moltes maneres de donar visibilitat a un producte a les xarxes socials, ara en diuen màrqueting 2.0 crec.
El somni de qualsevol venedor és fer un vídeo i que aquest es viralitzi a Youtube, que l'anunci arribi a molta gent i que comprin el producte.

El que vull remarcar és que aquest noi tenia un producte a ensenyar, en forma d'idees expressades en vídeos a les xarxes socials, i la seva macabra maniobra de màrqueting va ser assassinar gent. No crec que hi hagués cap altre objectiu en el que va fer.

El que em sorprèn més és que va aconseguir el seu objectiu.

A hores d'ara, els seus vídeos han estat visualitzats milions de vegades gràcies a la complicitat d'alguns mitjans que han posat enllaços a les seves webs i han fet publicitat gratuïta de les idees d'un sonat que va disparar a 19 persones.

Us poso només alguns exemples gràfics:

El Huffington Post va explicar el que hi havia escrit al MySpace de l'assassí, ja que ja estava eliminat, també van posar enllaç a Youtube.


El Daily Mail, fins i tot va posar els vídeos en embed !!! a la seva web.
Increïble.


La BBC, un dels mitjans més prestigiosos del món, també va donar la notícia de la mort de la congressista sense haver-la contrarestat i va posar un enllaç dels vídeos.


El País també va ajudar a estendre el missatge de l'assassí amb un enllaç: He posat només alguns exemples, són molts més els mitjans que van ajudar a viralitzar les idees del jove Jared L. Loughner.

Penseu que Youtube hauria d'haver eliminat el seu compte tal i com ho van fer MySpace i Facebook? La meva opinió és que sí per dues raons:

1. Aquest fet pot servir d'exemple per algun altre sonat que vulgui estendre les seves idees.
2. Dels milions de persones que han accedit a les idees expressades als vídeos de Youtube, presumiblement un petit percentatge se les creurà.

2 comentaris:

vullunfestuc ha dit...

Conclusió:
Llibertat d'expressió o control de la moral? Com diuen a casa meva... tants caps, tants barrets.

Carles Roca-Font ha dit...

Exacte, aquest és el debat