de maig 29, 2010

Com gestionar herètics a les comunitats online

CONSTATACIÓ
Espero que ningú ningú em tiri a la foguera per fer aquesta afirmació contundent:
A la gent li agrada l’ordre.

ORDRE I AIXÒ
No dic que la gent sigui ordenada. No tothom ho és però tothom vol ser-ho. Fixem-nos en una cosa, la gent es queixa contínuament del caos que es troba en el seu dia a dia.
Cada fallada a l’ordre establert es converteix en un renec. “el tren havia de passar a les 13:30!” “em van dir que havia de portar aquest paper!” “no hi ha ningú!” .

RUTINA
La gent se sent còmode vivint una certa rutina. A la gent no li agrada la incertesa. Li agrada tenir les coses controlades.

ORDENAR
Les normes existeixen per evitar el caos i totes aquestes coses que no agraden a la gent.


ELS HERÈTICS
Tot i això, no tothom està content amb les normes. Hi ha normes que no agraden a tothom, evidentment.
Diria que hi ha tres grups de persones contràries a les normes:
  1. El renegador que no fa res més que queixar-se però les segueix. No mou un dit per canviar-les però. *
  2. El qui vol canviar les normes. Es mou, busca canals. És comunicatiu.
  3. L’antisocial i egoista, no li importa trencar-les ni li importa l’altra gent.**

MIRALL
Les xarxes socials són un mirall de la societat offline. Està clar que els comportaments 2.0 són els mateixos que els 1.0. Canvia el medi i la repercussió. Qui entra a internet són les persones. Punt.

COMUNITATS
Una de les feines dels Community Managers és gestionar comunitats online. Partint del fet que a la gent li agrada l’ordre, han de fer que es compleixin les normes de la comunitat. El CM es trobarà els tres tipus d’herètics a les comunitats.

PREMISA
Primerament s’ha de tenir una cosa molt clara; no és obligatori entrar en una comunitat online. La gent decideix entrar-hi per interactuar amb gent que té els mateixos gustos, aficions, passions, peculiaritats... etc.


GESTIONAR HERÈTICS
El Community Manager ha d’escoltar a l’herètic del tipus 2 i ha d’intentar convèncer als dels tipus 1 i 3 perquè es converteixin en el tipus 2.
Si no funciona, se’ls ha de fora de la comunitat immediatament.* Idealment, la pròpia comunitat s'encarrega de guiar-lo cap al tipus 2.
** No els necessitem. No se'ls ha de donar repercussió. Són pomes podrides, trolls. Molts cops no hi ha res a fer.


.

4 comentaris:

Marc Ambit ha dit...

Jajaja! M'encanten els teus plantejaments radicals :-)

M'agradaria afegir, però, que alguns dels perfils 1 i 3 (renegadors i antisocials) entren en aquestes comunitats justament per donar-se el gust de ser-ho, és a dir que no és que ho siguin i punt, sinó que fan tots els esforços per ser-ho. La seva agenda encoberta és, indubtablement, fer crèixer el seu sentiment de superioritat mitjançant la descalificació i el renec constant dels demés i de tots els temes sobre els que els demés opinen.
Així, sobre un patró normal de comportament, tal com bé dius, aquests paios se'ls ha de fotre fora.

El problema rau, per a mi, però, en que els administradors dels fòrums, sobretot si aquests tenen interessos empresarials, estan completament obcecats amb les xifres absolutes de visitants i pàgines vistes. I, per tant, expulsar a algú d'una comunitat és contraproduent. A mi em recorda als debats televisius tipus teleporqueria (des dels del cor fins als esportius), on els moderadors, precisament, busquen la confrontació, busquen deixar llibertat als personatges socialment amb més arestes per tal de generar discussió (ells en diuen debat) i així fer pujar les audiències.

Sorrys per la chapa :-)

Carles Roca-Font ha dit...

Gràcies pel comentari Marc!
M'agrada que toquis el tema del número de visitants i adherits als fòrums o comunitats.
Penso que justament el CM ha de fer un acte de valentia i actuar. Com dic a l'apunt, a la gent li agrada l'ordre i no se sent còmode en un lloc caòtic. Per tant, mantenir a herètics dels tipus 1 i 3 és contraproduent perquè si els altres veuen que no s'hi fa res al respecte, poden plegar.
M'agrada molt veure que molta gent de la comunitat intenta convèncer als herètics a actuar de manera educada, guiant-los cap al tipus 2. Que penso que sempre s'ha d'escoltar. Pot aportar idees i punts de vista que poden ser beneficiosos.

Noemix ha dit...

Hola!

Només afegiria una cosa: es especialment fàcil convencer els de tipus 1. Són gent que es queixa perque està implicada amb el projecte.
Només necessites una mica de ma esquerra i amabilitat i es tornen uns col·laboradors molt útils i totalment compromesos.

:)) Ànims!

Carles Roca-Font ha dit...

Exacte Noemí. A més, molts cops les seves queixes provenen de malentesos que una vegada aclarits, fan desaparèixer els renecs. ;-)
Gràcies per escriure!