d’abril 22, 2010

Internet Marketing 2.0

Avui he anat a un tweetup al Cibernàrium. Allà m'hi he trobat l'amic Oriol Llevat i ens hem assentat de costat.

La jornada anava de sobre màrqueting 2.0: noves oportunitats de negoci per a les empreses.
A part, s'aprofitava per presentar el llibre "Internet Marketing 2.0" del ponent Josep Lluís de Gabriel, fundador Bitlònia.
He de dir que no me l'he comprat perquè, honestament, em fan una mica de mandra aquest tipus de llibres. Surten com bolets!
Amb això no vull dir que dubti que sigui bo, però diria que va adreçat a un perfil que potser no està tan en contacte amb el món 2.0 com jo, potser està dirigit a algú que s'ha de decidir de travessar el pont que va des de 1.0land a 2.0land.

M'ha agradat la posada en escena, molt a l'americana. Bé quan dic a l'americana vull dir a l'estil show americà, res a veure amb la flamant americana de color vermell que portava el presentador i moderador, que he raonat que és una espècie de segell personal, de branding propi. Ben vist. Aquesta marca tiu-de-l'americana-vermella surt també a la portada del llibre i en el Power Point.

Un altre aspecte a destacar de la presentació ha estat la sorpresa. Allò dels manuals de "how to make stunning Powerpoint presentations", vaja, crear impact boosters.

Diuen que una presentació ha d'atacar el cervell vell (old brain) impactant. Les històries són recursos molt ben acceptats per l'audiència, sobretot si fas la presentació a la tarda-vespre.

Doncs això, m'ha agradat realment quan una persona del públic ha agafat el micro i ha dit que es deia Ferran i era un empresari joier. Visiblement contrariat ha explicat que no creu en tot el tema del màrqueting 2.0 i que s'ha comprat el llibre sense gaire convenciment. El públic reia i l'interès creixia exponencialment, per un moment semblava que la situació se li escapava de les mans al conferenciant. Llavors, el tal Ferran ha exclamat que el llibre era un plagi i ha llegit un fragment del que m'ha semblat Tirant lo Blanc. Ha estat en aquest moment quan hem vist que en Ferran no es deia Ferran, era un actor. Tota aquesta historieta ha estat un booster d'aquests que hem agraït amb un aplaudiment.

He de confessar que, boosters a part, hi ha hagut una part de la Jornada que s'ha m'ha fet bastant pesada. Han parlat diferents empresaris sobre la implementació del màrqueting 2.0 a les seves empreses i com han millorat. Alguns amb més gràcia que d'altres i alguns no s'havien llegit el manual aquell dels stunning Powerpoints.

Em quedo amb alguns punts. N'hi ha hagut molts més que segur que altres blocaires explicaran amb molt més detall i menció a la gent que n'ha parlat.
  • El tema no és si l'empresa entra o no a les xarxes socials. Ja hi és des del moment en què es parla d'ella a internet. El debat està en quin control se n'ha de fer.
  • Les empreses han d'oferir pàgines web dinàmiques, ràpides i amb feedback.
  • Una empresa pot semblar molt més gran del que és si es fa una maniobra correcte de màrqueting 2.0.
  • S'han d'aprofitar les eines d'anàlisi de tràfic per estudiar el comportament del client.
  • Els diaris digitals tenen un marge de només el 3%. Els de paper un 30%. Curiós. Segur que els números s'invertiran de mica en mica. De moment, la publicitat en paper es paga molt més.
  • Als Estats Units ja dediquen un 52% dels diners en publicitat al vídeo, després venen les xarxes socials i els buscadors. A Espanya els buscadors encara són el primer destí dels calers.
  • Hi ha moltes maneres d'augmentar la visibilitat d'una empresa. Internet permet moltes combinacions i de vegades s'ha de ser original. La publicitat no sempre va implícita en les campanyes, pot ser indirecta.

.