de març 18, 2010

Què és un nudge?

Molta gent em pregunta què és això de “nudge” i perquè ho he posat al títol del bloc.

Un nudge és una empenteta amb el colze, la que fem al del costat quan volem que pari atenció; “escolta què diuen”, “mira allò”.

Espero no tenir problemes de copyright si confesso que la raó del títol és la meva fascinació pel llibre “Nudge: improving decisions about health, wealth and happiness” dels professors Thaler i Sunstein.
En aquest llibre la paraula nudge agafa una nova dimensió semàntica que vindria a ser una acció que es fa amb l’objectiu d’influenciar de manera molt subtil a les persones perquè canviïn el seu comportament. Hem d’entendre que per millorar algun aspecte; salud, estalvi de temps, estalvi de diners...etc.

Els nudges s’apliquen seguint les directrius de la psicologia i de l’economia de la conducta (Behavioral Economics). Una persona pot estar influenciada per un nudge sense saber-ho.

LA MOSCA DELS URINARIS
El més famós exemple de nudge és la mosca dels urinaris. No tinc ni idea de qui s’ho va inventar però crec que es va implementar a l’aeroport Schiphol d’Amsterdam (???).
El nudge consisteix en posar un adhesiu (especial) que representa una mosca a dins l’urinari. Això implica que la gran majoria dels usuaris apunten a la mosca quan orinen.

Sembla una tonteria però segons diuen, després de posar la mosca, la higiene va millorar en un 80% i van poder estalviar-se costos de neteja.

A CASA NOSTRA
Cada vegada són més presents als nostres pobles i ciutats els semàfors, els enllumenats urbans i els bancs que tenen una espècie de pintura rugosa que evita que la gent hi posi anuncis. La rugositat és enemiga de les cintes adhesives.

Aquest nudge contribueix a que la ciutat estigui més neta.